Eenvoudig Zilver Schoonmaken met Soda en Aluminiumfolie

  • Berichtcategorie:Blog

Je kunt op verschillende manieren zilver schoonmaken. Eén van deze manieren is met behulp van soda en aluminiumfolie. Dit is een simpele en goedkope manier om uw zilveren sieraden of objecten weer snel te laten glanzen zonder te poetsen. Deze methode is ideaal voor sieraden met kleine en lastig te bereiken hoekjes, waar een poetsdoek niet bij kan.  

Waarom wordt zilver zwart?

Wanneer zilver wordt blootgesteld aan lucht wordt zilver zwart. Zilver reageert op zwavelhoudende bestanddelen in de lucht, zoals waterstofsulfide (H2S). Door deze chemische reactie ontstaat een dun laagje zilversulfide op het oppervlak. Dit zorgt ervoor dat het zilver dof wordt en zwart verkleurd.

Zilver kan ook verkleuren door de zuurgraad van je huid. Bij de ene persoon kan het zilver meer verkleuren dan bij de andere persoon. Dit komt omdat de zuurgraad per persoon verschillend is. Ook kunnen schoonmaakmiddelen, contact met zeewater en schoonheidsproducten ervoor zorgen dat zilver zwart wordt. 

Dat zilver dof en donker wordt is een natuurlijke eigenschap. Het zwart worden van zilver is juist een teken dat het om echt zilver object gaat, dit gebeurd dus ook bij sieraden. Andere metalen oxideren ook en op diverse manieren; zoals bijvoorbeeld groen bij koper of rood bij ijzer (roest).  Overigens komt verkleuring voor bij alle gehaltes van zilver, dus ook bij zilver van het eerste gehalte (925 sterling zilver). Natuurlijke zilver kristallen kunnen ook oxideren. Op onderstaande foto is deze oxidatie te zien op natuurlijke zilver kristallen uit Batopilas (Mexico). 

Natuurlijke zilver kristallen Batopilas Mexico

Hoe maak ik zilver eenvoudig schoon?

Nu we hierboven hebben gelezen hoe zilver zwart wordt, willen we nu graag weten hoe we zilver weer mooi glanzend krijgen! Zilver is eenvoudig schoon te maken met soda en aluminiumfolie. Volg onderstaand stappenplan en je zult versteld staan van het resultaat:

– Borstel de sieraden even schoon met water en zeep
– Strooi een eetlepel soda over het aluminiumfolie in het bakje
– Leg de sieraden die schoongemaakt moeten op het aluminiumfolie. Belangrijk is dat de zilveren objecten goed contact maken met het aluminiumfolie
– Vul het bakje met kokend water. Het kokende water zal door de soda gaan bruisen. 
– Wacht ongeveer 15 min.

Hierna kun je het zilver uit het bakje halen en is het klaar om afgespoeld te worden.  

Een voorbeeld hoe de lepeltjes zijn verdeeld in het schaaltje.

Hoe werkt deze schoonmaaktruc?

Het geheim achter deze schoonmaaktruc is dat zwavel zich liever bindt aan aluminium dan aan zilver. In het bad komt het zwavel los van het zilver en slaat neer op het aluminiumfolie. Het hete water wordt elektrisch geleidend door de soda. Wanneer verschillende metalen zich in een geleidende oplossing (bijvoorbeeld soda met water) bevinden ontstaat een kleine elektrische spanning. Een elektrische spanning in combinatie met transportvloeistof en warmte, is voldoende voor het zwavel om los te komen van het zilver en zich af te zetten op het aluminium. Hierdoor ontstaat een nieuwe reactie met het aluminiumfolie namelijk aluminiumsulfide (Al2S3). Na dit proces zie je op het aluminiumfolie gelige verkleuring. Dit is de aluminiumsulfide. Wat daarnaast zal opvallen is de “rotte eieren” lucht die ontstaat in dit proces. Wanneer het stinkt weet je dat je het goed hebt gedaan!

Deze schoonmaaktruc werkt het beste met schone en ontvette sieraden. Daarom is het verstandig om de sieraden eerst even schoon te borstelen met water en zeep.

Zie onderstaande foto’s van het resultaat. En dat zonder te poetsen!

Resultaat na deze schoonmaaktruc
Aan de randen is goed te zien waar het zwavel zich heeft afgezet aan het aluminiumfolie.
Aan de randen is goed te zien waar het zwavel zich heeft afgezet aan het aluminiumfolie.

Let op!

Sommige sieraden zijn bewust donker gemaakt! Vaak gaat het hier om de verzonken delen in een sieraad. Deze verzonken donkere delen geven vaak een mooi contrast met de hoger liggende glimmende delen. Door deze methode worden de donkere delen ook zilverkleurig. Daarnaast kunnen niet alle stenen tegen deze methode, dus gebruik deze methode alleen voor sieraden zonder stenen.