Geuzenpenning Klokkenbrons van Vrijheidsklok Brielle

  • Berichtcategorie:Blog

In 2022 viert Brielle het jubileum van 450 jaar vrijheid. Op 1 april 1572 werd Brielle door de watergeuzen bevrijd van de Spanjaarden.

Ter gelegenheid van dit jubileum hebben het Briels Klokkenluiders Gilde en Stichting Het Merula Weeshuis tussen 1 en 3 april 2022 in samenwerking met Gemeente Brielle en de 1 April Vereniging de 6e luidklok laten gieten, “de Vrijheidsklok”. De klok is op locatie onder aan de toren van de Sint-Catharijnekerk gegoten door Simon Laudy. Dit is volgens vergelijkbaar proces gedaan als de oudste klok “de Katrin” welke in 1482 ook onder aan de toren werd gegoten.

©NielsBraalFotografie
Gieten van de Vrijheidsklok in Brielle ©NielsBraalFotografie

Een gildelid van het Briels Klokkenluiders Gilde had ons benaderd om van wat overgebleven klokkenspijs een bronzen geuzenpenning te gieten. Wij vonden dit een ontzettend leuk idee en eigenlijk ook een hele eer. Daarom gingen wij deze uitdaging graag aan.

Onderstaand een paar foto’s met omschrijving om u een idee te geven van het proces. Het gietproces van de geuzenpenning is in grote lijnen hetzelfde als het gieten van de klok.

Klokkenbrons wat gebruikt is voor Geuzenpenning
Klokkenbrons wat gebruikt is voor Geuzenpenning
Vloeibaar brons net voor het gieten
De penning is net gegoten. Het metaal is nog roodgloeiend.
Bronzen Geuzenpenning gemaakt van klokkenbrons
Links een stuk klokkenbrons van vrijheidsklok Brielle. Rechts geuzenpenning gemaakt van klokkenbrons.

Het was wat zoeken naar de juiste temperaturen en technieken, want dit is beduidend ander materiaal dan waar wij normaal mee werken. Toch zijn wij erg blij met het resultaat en hebben met trots de geuzenpenning geschonken aan het gildelid van het Briels Klokkenluiders Gilde.

Mathijs Hoogenboom bij de mal van de Vrijheidsklok

Zie ook ons aanbod zilveren geuzenpenningen.